Araştırma Geliştirme Eğitim ve Danışmanlık Merkezi (ARGEDA), İstanbul Büyükşehir
Belediyesi ve Tilemsen Üniversitesi Dinler Antropolojisi Birimi iş birliğiyle düzenlenen “Çatışma Bölgelerinde Çocukluk” konulu uluslararası konferans sona erdi.


İSTANBUL (AA) – Araştırma Geliştirme Eğitim ve Danışmanlık Merkezi (ARGEDA), İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Tilemsen Üniversitesi Dinler Antropolojisi Birimi iş birliğiyle düzenlenen “Çatışma Bölgelerinde Çocukluk” konulu uluslararası konferans sona erdi.

Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve ARGEDA Kurucusu Doç. Dr. Ali Arslan, konferansa ağırlıklı olarak Cezayir, Tunus, Lübnan, Fas, Sudan, Kosova ve Amerika Birleşik Devletleri’nden yaklaşık 100 akademisyenin katıldığını söyledi.

Arslan, 2 gün boyunca devam eden konferansta çatışma bölgelerinde yaşayan çocukların sorunlarının ele alındığını belirterek, “Konferansta problemler masaya yatırıldıktan sonra çözüm önerileri ortaya konuldu ve çocukların uğradığı mağduriyetlere dikkat çekmeye çalıştık.” dedi.

Konferansın sonuçlarına da değinen Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yapılan çalışmaların sonucunda özellikle Birleşmiş Milletler başta olmak üzere bu konuda çaba gösteren kuruluşların daha aktif rol oynamaları istendi. Türkiye, Ürdün, Bangladeş gibi ülkelerin bu konuya dair yaptıkları katkıların önemli olduğunu, bunların desteklenmesinin gerekliliği vurgulandı. Avrupa ülkelerinin ayrımcılık yapmaması gerektiği, çocuk haklarının korunması noktasında daha fazla çaba göstermesine vurgu yapıldı.

Arslan, konferans kapsamındaki çalışmaların özet olarak bir kitapçık haline getirildiği bilgisini de vererek, “Daha sonra çalışmaların bütün metinleri toplanarak büyük bir kitap haline de getirilecek. Hem bilim dünyasına katkı sunmaya çalışılacak hem de yöneticilere bir alt yapı hazırlamış olacak.” diye konuştu.

Konferans sonunda tüm katılımcılara sertifika verildi.

“Çatışma Bölgelerinde Çocukluk” konferansının sonuç bildirgesi yayınlandı

Araştırma Geliştirme Eğitim ve Danışmanlık Merkezi (ARGEDA) tarafından düzenlenen, “Çatışma Bölgelerinde Çocukluk: Yaklaşımlar ve Çözümler” konulu konferansın sonuç bildirgesi yayınlandı.

İSTANBUL (AA) – Araştırma Geliştirme Eğitim ve Danışmanlık Merkezi (ARGEDA) tarafından düzenlenen, “Çatışma Bölgelerinde Çocukluk: Yaklaşımlar ve Çözümler” konulu konferansın sonuç bildirgesi yayınlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Tilemsen Üniversitesi Dinler Antropolojisi Birimi iş birliğiyle, 6-7 Mayıs 2018 tarihlerinde 19 oturum halinde gerçekleştirilen konferansta, 80’i aşkın bilimsel tebliğ sunuldu.

ABD, Lübnan, Fas, Cezayir, Tunus ve Sudan’dan yaklaşık 100 akademisyenin katıldığı konferansın sonuç bildirgesinde savaş mağduru çocukların yasal hakları üzerinde duruldu.

Bildirgede, savaşlarda çocukların istismar edilmesi ve medya elemanı olarak çalıştırılmasının suç sayılması gerektiği belirtilerek, “Çocuğun yüksek yararının korunması için alternatif kefalet modelleri geliştirilmelidir. Çatışma bölgelerinde çocukları kötüye kullanan doğrudan sorumluların şahsen cezalandırılmaktan kaçınmaları, ülkelerin iç mevzuatlarında da mutlak şekilde engellenmelidir. Genel anlamda ve özellikle çatışma bölgelerinde, çocuk haklarına ilişkin tüm uluslararası anlaşma ve sözleşmeleri işleten mekanizmalar güçlendirilmelidir. Çatışma, yerinden edilme ve sığınma bölgelerinde, çocuklara yönelik şiddet ve istismar vak’alarını kayıt altına alarak belgelendirme çalışmalarını yürütecek bir mekanizma oluşturulmalı, hak ihlali izleme yönergeleri geliştirilmeli, ihlalleri kesintisiz izleyecek bir takip komisyonu oluşturulmalıdır.” ifadeleri kullanıldı.

Çocuk haklarını ihlal eden her türlü eylemin engellenmesi ve çatışma bölgelerindeki çocukları koruyup haklarını takip eden tedbirlerin alınması gerektiği aktarılan bildirgede, şu maddeler de yer aldı:

“Konu hakkındaki bölgesel ve küresel karşılaştırmalı araştırmalar arttırılmalı, bu araştırmaların sonuçları çocuklara yönelik politikalar oluşturulurken mutlaka dikkate alınmalı, çatışma bölgelerindeki çocukların da normal bir ortamda onurlu ve dengeli bir hayat sürmeleri teminat altına alınmalıdır. Çatışan taraflar ve silahlı gruplar arasında diyalog ve uzlaşı çabaları desteklenmeli, vatandaşlık ve aktif katılımın egemen olduğu siyasi ve toplumsal bir ortam inşa edilmelidir. Çatışma bölgelerinde çocukların yaşadığı trajediyi yerinde incelemek üzere saha çalışmalarıyla ilişkilendirilmiş diplomatik çabalar desteklenmelidir. ‘es-Selamu Yesna’uhu Etfaluna’ (Barışı Çocuklarımız Yapacak) inisiyatifi başta olmak üzere, ‘çatışma bölgelerindeki çocuklar’ sorununa yönelik tüm farkındalık oluşturma ve durumu iyileştirme girişimleri desteklenmelidir.”


Ali Arslan (Assoc.Prof. Dr.) Konferans Eş Başkanı/ رئيس المؤتمر المشارك /Co-president of the Conference, Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü; / Sociology Department of Sakarya University / قسم علم الاجتماع جامعة سكاريا

  • Faouzi Bendridi (Prof. Dr.) Konferans Eş Başkanı/ رئيس المؤتمر المشارك
    /Co-president of the Conference, Souk Ahras Üniversitesi Gençlik ve Toplumsal Sorunlar Laboratuvarı Başkanı / Director of Youth and Socials Problems Laboratory / قسم العلوم الاجتماعية جامعة سوق اهراس الجزائر

  • Süleyman Arslan, 
    Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı, / President of Human Rights and Equality Institution of Turkey / رئيس

Edita Tahiri, PhD, Eski Diyalog Bakanı, Güney Doğu Avrupa Bölgesel Kadın Lobisi Başkanı (RWLSEE), Kosova/ Minister for Dialogue, Chairperson of the Regional Women’s Lobby for South Eastern Europe (RWLSEE), Republic of Kosovo

Nadera Nassif, Global Schooling Systems, ABD, Kurucu ve Başkan/ President and founder of Global Schooling Systems.USA

KONFERANSTAN GÖRÜNTÜLER

Konferans sonrası

Uluslararası Konferans
“Çatışma Bölgelerinde Çocukluk”
Yaklaşımlar ve Çözümler
6-7 Mayıs 2018

International Conference on
“Childhood in conflict zones:
Approaches and solutions”
6-7 May 2018

 “الطفولة في مناطق الصراع “ مقاربات و حلول
اسطنبول
يومي 06-07 ماي 2018

DÜZENLEYEN KURULUŞLAR/
ORGANIZED BY/ ينظمون

Araştırma Geliştirme Eğitim ve Danışmanlık Merkezi
Research Center for Development Training and Consultancy
مركز البحوث والتدريب والتطوير الاستشاري
Istanbul/Turkey
www.argeda.com.tr 

Anthropology of religions laboratory –
University of Tlemcen Algeria
Karşılaştırmalı Dinler Antropolojisi Labarotuvarı-Tilemsan Üniversitesi
مخبر انثروبولوجيا الاديان ومقارنتها  جامعة تلمسان الجزائر



İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Istanbul Metropolitan Municipality
 بلدية مدينة اسطنبول الكبرى
www.ibb.istanbul

Yer/Place/ مكان المؤتمر

Ali Emiri Kültür Merkezi
Ali Emiri Cultural Center
بالمركز الثقافي المركزي علي إيميري إفندي
Fatih/Istanbul

DESTEKLEYEN KURULUŞLAR/
SUPPORTERS

RESMİ VE ÖZEL KURULUŞLAR/
OFFICIAL AND PRIVATE ORGANIZATIONS